Minisitrul Ludovic Orban a declarat în cursul zilei de vineri, 24 aprilie, că măsura șomajului tehnic pentru bugetari nu mai este una fiabilă deoarece starea de urgență se va încheia pe 15 mai iar pentru a fi eficientă ar fi trebuit aplicată pe o perioadă de o lună.
Premierul Ludovic Orba a declarant la finalul şedinţei Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase pe teritoriul României, că s-a discutat metodologia care va fi aplicată odată cu relaxarea restricțiilor, dar și ce se întâmplă cu șomajul tehnic în cadrul instituțiilor statului.
„Nu mai este valabil pentru că se va încheia starea de urgență pe 15 mai. Măsura ar fi fost eficientă dacă puteam să o aplicăm o lună. Există solidaritate. Cea mai mare parte a angajaților din intituțiile publice își fac datoria. Cine nu își face datoria va pleca.
Pe de altă parte, am luat în calcul și un alt lucru care nu este lipsit de semnificație: în foarte multe familii există persoane afectate de șomaj tehnic sau familii în care sunt persoane angajate în instituții publice și familii angajate în mediul privat, dacă afectam ambele venituri ale familiei ar fi existat un risc mai mare.
De asemenea, există și un alt lucru pe care l-am spus din capul locului, intenția noastră este să nu aplicăm politici de austeritate, menținerea unei cereri la un nivel cât mai ridicat, reprezintă o garanție a unei recuperări economice cât mai rapide. Atâta timp cât omul are venituri, atâta timp cât își păstrează dorința de a cumpăra, atâta timp cât ușor-ușor revine la un consum normal… acel semnal va fi semnal pozitiv inclusiv pentru economie și va permite reluarea foarte multor activități de producție, de servicii”, a declarat premierul României.
În plus, acesta a nunțat că nu a fost luată nicio hotărre cu privire la indemnizațiile demnitarilor, precizând „Când vom lua o decizie vă vom anunța”.
„ Chiar dacă stau acasă organizează spectacole online și chiar au fost câteva momente extrem de frumoase pe care cred că le-au apreciat toți românii. Ușor-ușor va exista o redeschidere a activităților și din domeniul cultural, după o analiză foarte riguroasă, astfel încât relaxarea măsurilor să genereze efecte minime în ceea ce privește riscul de răspândire a virusului.
Când luăm decizii, le anunțăm, deocamdată suntem într-un proces de evaluare al fiecărei măsuri și, dacă aveți bunăvoința de a înțelege, vă spun că nu pot să vă anunț acum care va fi măsura care va fi relaxată prima”, a precizat Ludovic Orban.
„S-a discutat și de posibilitatea de schimbare chiar și până la data de 15 mai pentru persoanele în vârstă, peste 65 de ani, pentru că, odată cu încălzirea vremii, ar trebui poate un interval de dimineață sau poate un interval seara care să permită părinților și bunicilor noștri să facă mișcare, să iasă din domiciliu.
S-au discutat o serie de alte lucruri: posibilitatea de a se permite pescuitul sportiv, sigur, individual, în anumite condiții. Dar repet, nu au fost decizii. Practic, se va face în jurul fiecărei măsuri o analiză foarte serioasă și în momentul în care avem garanția că putem să eliminăm o restricție și o vom anunța public cu un anumit interval înainte astfel încât să existe o pregătire sau a anumitor categorii de cetățeni pentru ridicarea restricției respective”, a explicat premierul.
„Pe fiecare măsură de relaxare va exista o analiză. S-au discutat foarte multe idei bune, de exemplu posibilitatea realizării unui triaj la locul de muncă sau școală prin luarea temperaturii. Aplicarea acestei măsuri presupune o pregătire, generalizarea unor astfel de aparate de măsurare a temperaturii. La aeroporturi, termoscanerele ar putea să fie folosite și la sosire și la plecare”, a mai declarat premierul.
„În cazul în care se vor deschide școlile, repet, aceasta este o decizie care trebuie luată după o analiză foarte serioasă, cu siguranță considerăm că este normală obligația Guvernului de a asigura măștile pentru toți elevii care nu vor avea posibilitatea să își procure”, a precizat Ludovic Orban.
Acesta a precizat că și elevii vor fi obligați să poarte măști la școală.
„Președintele a anunțat că obligativitatea de purtare a măștii este pentru spații inchise. Dacă se vor deschide școlile, copiii vor fi obligați să poarte și ei”, a mai spus șeful Guvernului.
Starea de urgență în România se încheie oficial în data de 15 mai 2020 iar măsurile de restricție ar urma să fie relaxate, însă, până în prezent, nu au fost anunțate măsurile exacte care vor fi luate.